TORONTO NİAGARA ŞELALESİ

Toronto paralel ve düz caddeleri geniş metrosu ve çeşitli kültür mozaiği ile gördüğüm şehirler arasında dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında birinci seçilen, modern şehir mimarisi ile en düzenli şehirlerden biridir. Dünyanın en uzun caddesi (Younge Street),dünyanın en büyük şelalesi (Niagara),dünyanın en yüksek kulesi CN Tower(yüksekliği 553 metredir),dünyanın en büyük beyzbol sahasının olduğu şehir Toronto dur.

Toronto,  Kuzey Amerika da New York'dan sonra en fazla tiyatro ve sineması olan bir şehirdir. Eylül aylarında bir çok festival ve etkinliklere ev sahipliği yapar. Kuzey Amerika'daki en büyük Karayip festivali olan Carabina Temmuz'un sonunda başlar ve Ağustos'un ortasına kadar sürer. Toronto Müzik Festivali ile şehrin caddeleri birer konser şölenine dönüşür.140 dil ve lehçenin konuşulduğu bu etnik şehrin nüfusunun yarısından fazlası değişik ülkelerde doğmuştur. Ağustos'un sonunda gerçekleşen Chinatown Festivali'nde caddeler ve sokaklar, Çin yemeklerine, değişik kostümlere, müziğe, dansa ve Kung-fu gösterilerine ev sahipliği yapar. Gezilecek yerler arasında şehrin en önemli turistik ilgi alanı olan Royal Ontario Museum (ROM) gastronomi alanında yarış eden restoranların olduğu Çin mahallesi, akdeniz mutfağının sihirbazları  İtalyanların işlettiği  Little İtaly lezzet kaşiflerine farklı alternatifler sunuyor. Doğal güzellikleri arayanlar için özellikle Niagara Şelalesi ve Ontaria Gölü doğal turistik ilgi alanıdır. Buralara şehirden düzenli otobüs servisleri düzenleniyor.

Yolumuz oldukça uzun muhteşem Niagara Şelalesi gezisi ardından ünlü Trans Kanada treni ile Jasper'a birer bilet alıyor ve yola koyuluyoruz.

Kanada tarafında restoranlar ve kafeler, çocuklar ve ebeveynleri için eğlence merkezleri sinemalar bulunuyor. Toronto dan sürekli düzenli otobüs seferleri mevcut. Bir tabiat harikası olan Niagara Şelalesi gerçekten görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Aynı zamanda sınır çizgisini belirleyen Niagara Nehri üzerinde bulunan şelale döküldüğü yerde ikiye ayrılıyor. Akan suyun % 90 u "Horseshoe falls" dan dökülüyor. Yüksekliği 53 metre döküldüğü yerdeki derinlik ise 56 metre olan "Horseshoe falls" Kanada tarafında bulunuyor. "American Falls" ise Amerika tarafında bulunuyor. Akan suyun % 10 bu şelaleden dökülüyor. Botlar ile şelalenin altına gitmek için turlar düzenleniyor. Birer yağmurluk verilen yolcular şelalenin o korkunç gürültüsü ve dökülen buz gibi suların altına ulaştıkları andaki çığlıkları buradan bile duyabiliyoruz. Karşı taraf Amerika köprü le isteyen karşı tarafa pasaport ile geçebiliyor. Fakat Kanada tarafı çok daha kalabalık ve daha fazla ilgi çektiği belli oluyor. Burada şelalenin üzerinde beliren rengarenk gökkuşağı güneşli günlerde oldukça romantik görünüyor.

No comments :

Post a Comment